dinsdag, januari 30, 2007

Meest aangeklikt

Op de site van De Standaard bestaat een boeiende rubriek, namelijk: Gisteren meest aangeklikt. Dit is de lijst van gisteren:

1. Stukje parachute Els Van Doren mogelijk gevonden
2. Meisje neergestoken na belletje trek
3. Shilpa Shetty wint celebrity Big Brother
4. Johannes Paulus II 'ontsnapte' aan lijfwacht om te skiën
5. BBC toont beelden van crash Top Gear-presentator
6. ,,Libië heeft plan ivm Bulgaarse verpleegsters''
7. Peperdure halsketting Camilla zet Britse pers voor raadsel
8. Zigeunervrouwen stelen 25.000 euro van bejaard koppel in Belsele
9. Dode bij explosie in Israëlische badplaats Eilat
10. Busongeval Würzburg : zestien personen terug in België aangekomen

Ongelooflijk wat een faits divers meest gelezen worden! Dit betreft De Standaard, niet Het Laatste Nieuws. Een website moet haast niet meer investeren in serieuze stukken zou je kunnen zeggen. En we zijn allemaal sensatieziek! Het is tijd dat het zomer wordt.

100 jaar

Vanmorgen op de radio zei Adriaan Van Dis: als ik het gestel heb van mijn moeder, word ik 100 jaar oud, maar pensioentechnisch ben ik daar niet voor uitgerust.

Stroom van vliegende windmolens

interessant artikel in DS:

,,Over enkele jaren wordt windenergie net zo goedkoop als stroom uit klassieke centrales'', voorspelt professor Moritz Diehl. De sleutel zouden weleens reuzenvliegers op grote hoogte kunnen zijn.
Professor Diehl ontvangt vandaag aan de universiteit van Leuven onderzoekers uit Nederland en Italië die net als hijzelf werken aan het nieuwe idee van de vliegende windmolens. Die kunnen veel efficiënter wind vangen en omzetten in stroom dan windmolens op de grond. Windkracht 6 - de ideale wind voor een windmolen - is vrijwel constant aanwezig boven een hoogte van één kilometer.

,,Wij proberen door middel van grote vliegers op grote hoogte die windkracht om te zetten in trekkracht en die over te brengen op generatoren op de grond'', aldus prof. Diehl.

maandag, januari 22, 2007

Dure auto's in Afrika

Een artikel van enkele dagen geleden dat mijn aandacht trok:

Dure auto's wekken woede op van kerkleiders in Oeganda

Oegandese kerkleiders hebben hevige kritiek op het egoïsme van de politieke leiders van het Afrikaanse land, zo meldt het Nederlands Dagblad. Vooral de eis van nieuwe parlementsleden dat de staat hen moet voorzien van gloednieuwe 4X4-auto's, lokt verontwaardiging uit.

Nieuwe auto
Na de verkiezingen van vorig jaar kreeg het parlement 172 nieuwe leden. Tijdens de laatste parlementsbijeenkomst van 2006 eisten ze ruim 60 miljoen Oegandese shilling (26.000 euro) van de staat om zich een nieuwe auto te kunnen aanschaffen. Parlementsleden moeten zich fatsoenlijk kunnen verplaatsen, is de redenering.

Anglicaanse en rooms-katholieke kerkleiders waarschuwen nu dat dergelijke onethische eisen van volksvertegenwoordigers zich uiteindelijk tegen hen zullen keren, omdat ze het gevoel van de bevolking geringschatten.

Tragedie
Aartsbisschop Lwanga van de invloedrijke rooms-katholieke Kerk vindt de eis egoïstisch. "We sturen hen niet naar het parlement om van hun buik hun god te maken." De Anglicaanse hulpbisschop Niringiye noemde de eis zelfs een tragedie. "Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Oeganda dat politici openlijk vragen om zulke dure auto's. Normaal gesproken stelen onze politici dergelijke auto's via corruptie. Dat ze het nu zelfs onbeschaamd eisen, is een indicatie dat egoïsme een ongekend hoog niveau heeft bereikt." (belga)

haviken - duiven

Ik had beloofd uit te leggen hoe de wereld draait, ik had het ergens gelezen. Wel, het komt erop neer dat er mechanismen bestaan die ervoor zorgen dat de haviken altijd de bovenhand halen. De moderne psychologie toont dat aan, hoe beleidsmakers hun havik-adviseurs geloofwaardiger vinden dan de duiven onder hen. We overdrijven gemakkelijk onze eigen sterkte (80 procent denkt dat hij een beter chauffeur is dan hij is). Als je je militaire sterkte overschat, dan zie je de uitkomst van een oorlog/ een conflict te rooskleurig in. Onze vooroordelen zorgen er tevens voor dat we het duivelse karakter van onze tegenstanders te uitvergroot zien.

In psychologische settings ging men verder na in welke mate mensen hun eigen bereidheid tot onderhandelen inschatten, en ook die van hun tegenstanders. De resultaten zijn bedroevend voor de mensheid.

Niet dat haviken altijd verkeerd zijn. De duiven in Groot-Brittannie voor WOII bijvoorbeeld hebben door de geschiedenis ongelijk gekregen. Het punt alleen is dat haviken overtuigender klinken.

Meer uitleg in Foreign Policies.

zondag, januari 21, 2007

leuke filmpies in mijn mailbox

De Jappen die hun manier van kaarten hebben, nogal anders dan in Onder den Toren, het filmpje duurt wel even:
http://www.youtube.com/watch?v=H8YlFUyKs08


Korter maar iets minder grappig:
http://www.youtube.com/watch?v=sYl21MspznY

Heel kort en heel goed:
http://www.youtube.com/watch?v=_VKU8pNQQaM

vrijdag, januari 12, 2007

Ik weet het; ik had weer weinig tijd afgelopen week voor mijn blog. Maar kom tijdens/na het weekend zekerst terug want ik ga uitleggen hoe de wereld ineen zit. Ik heb het net ergens gelezen.

zondag, januari 07, 2007

Zondag, rustdag

Via een link kwam ik vandaag terecht op de site van het Reformatorisch Dagblad. De site was leeg. Behalve volgende tekst:

"

Fijn dat u belangstelling hebt voor refdag.nl, de nieuwssite van het Reformatorisch Dagblad.

Vandaag is het zondag. We wijden deze dag in het bijzonder aan de dienst van God. Wij beschouwen de zondag als een rustdag, een opdracht van God en een geschenk, waar we dankbaar voor mogen zijn. Om die reden actualiseren we onze site vandaag niet.

Staat het nieuws dan stil op zondag? Nee, dat niet - we leven in een jachtige tijd waarin het verschil tussen zondagen en werkdagen helaas steeds kleiner wordt.

Morgen brengen we u graag weer op de hoogte van de dagelijkse gebeurtenissen, voorzien van achtergronden, commentaar en opiniërende artikelen. Zoals u dat van ons gewend bent.

Hoofdredactie Reformatorisch Dagblad"

woensdag, januari 03, 2007

2007

2007 is goed begonnen. Ik maakte op nieuwjaardag snel een pasta. Mijn liefste - mijn muze als ik in de keuken sta - zei dat hij zeer lekker was. Ik repliceerde: "em is perfect, laat mij dit in een restaurant voorschotelen en we kunnen de boekingen niet bijhouden." Ik had gelijk. Ik streef al lang naar de perfecte pasta en deze keer was het gelukt. Ik moet toegeven, ik had wat geluk. Het spek dat ik gebruikte was van een goed varken en de pasta die ik van mijn zusje cadeau kreeg voor kerstdag bleken delicieus. Wat zat er nog in? In de pan had ik in een flinke geut olijfolie gebakken: een halve ui, een rode paprika, enige denneboompitten, het spek, en dat overstrooid met flinke snuif oregano en basilicum. Mijn peperbollen had ik zoals steeds in mijn vijzel geplet. Tussen de gekookte pasta had ik wat vers gemalen parmesane gedraaid. Je mag het proberen.

2006 was een jaar waarin ik op veel slechte boeken stuitte. De laatste van Saramago bijvoorbeeld, Het verzuim van de dood. We hadden dat bij dezelfde auteur al gelezen, alleen veel beter.

De Luistervink van Le Carré. Een Congo-boek van een succesauteur. Moest ik halverwege dichtklappen wegens slaapverwekkend.

En zo kan ik nog een eindje doorgaan. Ik trof wel veel heerlijke cd's. Ik zit meer in de auto dan vroeger en kan daar nu meer van genieten.

In 2007 lees ik beter. Ik kocht inmiddels Les Bienveillantes van Littel. In de Parijse boekhandel had ik daarover een leuk gesprek met de verkoopster. In die boekhandel lagen verschillende boeken met een flapje "conseillé par librairie Abellas" rond. Niet mijn werk. Ik zei haar in mijn beste Frans dat ik het toch wat wantrouwde, zonder een aanbeveling. Ze zei dat dat boek dit niet nodig had, dat veel klanten er zeer geïnteresseerd in waren. Maar waarom had zij het niet aangeraden? Mijn vraag hield stand. Ik merkte nog op dat ik in de tu-vorm bezig was, iets wat mij altijd overkomt in winkels in Frankrijk. Ik wist mij te corrigeren met: "sorry, ik vergeet de Fransen altijd te vousvoyeren." Het boek is toch niet onleesbaar, vroeg ik ook nog, een en al achterdocht. "Nee", zei ze, "het is zeer eenvoudig en exact. Typisch Amerikaans." Ze zei het als een typische française. "O", zei ik, "dan is het iets voor mij. Ik hou van de Amerikaanse literatuur. En ik ben een simpele jongen." Dat wilde ze niet bedoeld hebben, schrok ze. Ik stelde haar gerust: "Geeft niet hoor, in Parijs ben ik er altijd fier op simpel te zijn." En weg was ik, literatuur voor het nieuwe jaar onder de arm.

dinsdag, januari 02, 2007

Eerste massamoord

Nu dacht ik het weer te weten. De eerste georganiseerde genocide was die op de Armeniers. Fout dus. De Circassianen zijn geen rare uitvinding van Kurt Vonnegut. Het was een volk dat leefde als ik het correct inschat waar Georgië nu ligt. Ze waren met een miljoen of twee. Tot de Russen er in 1862 komaf mee maakten. Een vijftigduizend wisten nog naar Turkije te ontkomen.

Ach, er zal altijd wel een oudere genocide opduiken.