woensdag, januari 18, 2006

Kijk, de keizer heeft geen kleren aan!

Medisch wetenschapper Luc Bonneux stelt dat er iets eigenaardigs aan de hand is met de Belgische gezondheidszorg, door alle belanghebbenden de beste ter wereld genoemd. Niemand weet dat, zegt hij, we hebben geen gegevens.

Neem de doodsoorzakenregistratie, het registreren van de oorzaak waaraan iemand is overleden. Het blijft voor veel doeleinden in de volksgezondheid de nuttigste en meest betrouwbare registratie die er is. In Nederland reikt die tot 2003, de meeste beschaafde landen halen 2002. België haalt 1997, in de buurt van Mongolië, Katar, Trinidad of de Fiji-eilanden.

Neem, daarnaast, de vergelijkende gegevens over de totale kosten van de gezondheidszorg, zoals die worden gepubliceerd door internationale instanties (de OECD). Die doen dat op basis van de door het land aangegeven kosten. Nederland is steevast duurder dan België, en Nederland is daar altijd behoorlijk nijdig om. Hun hypothese is niet dat 'de Belgen' goedkoper zijn, maar dat ze niet kunnen tellen. Ik vrees dat de kwaliteit van de Belgische gegevens niet toestaat om deze kwaadsprekerij te weerleggen.

Wie het aantal geregistreerde prestaties per hoofd van de bevolking vergelijkt met het buitenland kan niet anders dan concluderen dat België een van de meest doodzieke bevolkingen ter wereld heeft. Het overdadige aanbod van artsen en dure technologie samen met een financiering per prestatie is daar niet vreemd aan.

Misschien is het dus toch maar beter om tevreden in de beste gezondheidszorg met de beste ziekenhuizen ter wereld te blijven leven.

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home