maandag, januari 22, 2007

haviken - duiven

Ik had beloofd uit te leggen hoe de wereld draait, ik had het ergens gelezen. Wel, het komt erop neer dat er mechanismen bestaan die ervoor zorgen dat de haviken altijd de bovenhand halen. De moderne psychologie toont dat aan, hoe beleidsmakers hun havik-adviseurs geloofwaardiger vinden dan de duiven onder hen. We overdrijven gemakkelijk onze eigen sterkte (80 procent denkt dat hij een beter chauffeur is dan hij is). Als je je militaire sterkte overschat, dan zie je de uitkomst van een oorlog/ een conflict te rooskleurig in. Onze vooroordelen zorgen er tevens voor dat we het duivelse karakter van onze tegenstanders te uitvergroot zien.

In psychologische settings ging men verder na in welke mate mensen hun eigen bereidheid tot onderhandelen inschatten, en ook die van hun tegenstanders. De resultaten zijn bedroevend voor de mensheid.

Niet dat haviken altijd verkeerd zijn. De duiven in Groot-Brittannie voor WOII bijvoorbeeld hebben door de geschiedenis ongelijk gekregen. Het punt alleen is dat haviken overtuigender klinken.

Meer uitleg in Foreign Policies.

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home