donderdag, maart 24, 2005

Pas gelezen: In de schaduw van Schuman van Guy Janssens

Radio- en televisiejournalist Guy Janssens pende wat anekdotes, interviews en geschiedkundig inzicht samen in dit werk over de Europese politiek. De machtstentakels van de EU liggen rond het Schuman-plein, aan de andere kant van de Wetstraat dan het Paleis der Natie, waar de premier, de Kamer en de Senaat gehuisvest zijn. Eén straat afstand maakt een wereld van verschil, is Janssens' stelling.

Meest bijgebleven zijn de beschrijvingen van Jaques Delors, een superintelligente raspoliticus, die goed kon opschieten met soortgenoten Van Miert en Dehaene. Soms staat het boek nog te veel stil bij nationale materies, zoals de muntdevaluatie uit '82. Wel interessante materie, dus mij hoor je niet klagen.

Mijn scepsis tegenover de EU is met het lezen van het boek zeker niet afgenomen. Al meen ik dat de VN nog erger is; in idee nog een mooiere organisatie en in de praktijk nog meer verkwanseld.

Dat Annan nu alles wil hervormen, stoort mij danig. Het ruikt naar een revolutie van vanboven, zoals Mao het indertijd deed, en hij is allerminst de geschikte persoon om die door te voeren, met zijn geklungel in Congo, in Darfoer en met zijn eigen zoon die zijn zakken spekte ten tijde van het Oil for Food Program in Irak.

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home