maandag, januari 22, 2007

Dure auto's in Afrika

Een artikel van enkele dagen geleden dat mijn aandacht trok:

Dure auto's wekken woede op van kerkleiders in Oeganda

Oegandese kerkleiders hebben hevige kritiek op het egoïsme van de politieke leiders van het Afrikaanse land, zo meldt het Nederlands Dagblad. Vooral de eis van nieuwe parlementsleden dat de staat hen moet voorzien van gloednieuwe 4X4-auto's, lokt verontwaardiging uit.

Nieuwe auto
Na de verkiezingen van vorig jaar kreeg het parlement 172 nieuwe leden. Tijdens de laatste parlementsbijeenkomst van 2006 eisten ze ruim 60 miljoen Oegandese shilling (26.000 euro) van de staat om zich een nieuwe auto te kunnen aanschaffen. Parlementsleden moeten zich fatsoenlijk kunnen verplaatsen, is de redenering.

Anglicaanse en rooms-katholieke kerkleiders waarschuwen nu dat dergelijke onethische eisen van volksvertegenwoordigers zich uiteindelijk tegen hen zullen keren, omdat ze het gevoel van de bevolking geringschatten.

Tragedie
Aartsbisschop Lwanga van de invloedrijke rooms-katholieke Kerk vindt de eis egoïstisch. "We sturen hen niet naar het parlement om van hun buik hun god te maken." De Anglicaanse hulpbisschop Niringiye noemde de eis zelfs een tragedie. "Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Oeganda dat politici openlijk vragen om zulke dure auto's. Normaal gesproken stelen onze politici dergelijke auto's via corruptie. Dat ze het nu zelfs onbeschaamd eisen, is een indicatie dat egoïsme een ongekend hoog niveau heeft bereikt." (belga)

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home