maandag, juli 03, 2006

Pas gelezen: Over leven en schrijven van Stephen King

Fijne kerel, die Stephen King. In zijn autobiografie vertelt hij over het ontwrichte gezin waaruit hij komt, het harde bestaan in de wasserette van ziekenhuislakens, de periode voor hij doorbrak en over het zware verkeersongeval uit 1999.

Hij spreekt ook over het schrijven:

* Hoewel het onmogelijk is om van een slechte schrijver een vakkundig schrijver te maken, en hoewel het even onmogelijk is om van een goede schrijver een geweldige schrijver te maken, is het wél mogelijk om met veel hard werken, toewijding en tijdige hulp een vakkundig schrijver te maken van een middelmatige.

* Je leert het best hoe het niet moet door slechte proza te lezen. ... Goede boeken daarentegen leren de beginnende schrijver veel over stijl, elegante verhaaltrant, compositie, het creëren van geloofwaardige personages en het vertellen van de waarheid. Een roman als De druiven der gramschap kan een nieuwe schrijver wanhopig en zelfs ouderwets jaloers maken - 'zoiets goeds zal ik nooit kunnen schrijven, al word ik duizend jaar' - maar zulke gevoelens kunnen ook een stimulerende werking hebben doordat ze de schrijver aansporen harder te werken en hoger te mikken.

* Mijn favoriete vergelijkingen komen uit de hard-boiled detectiveromans uit de jaren veertig en vijftig en de literaire nakomelingen van die op sensatie beluste schrijvers. Tot die favorieten behoren 'Het was donkerder dan een wagen vol assholes' (George V. Higgins) en 'Ik stak een sigaret op die naar de zakdoek van een loodgieter smaakte' (Raymond Chandler).

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home