zaterdag, juni 11, 2005

Pas gelezen: Een geslaagde grap van Italo Svevo

Italo Svevo is een fijntigaard, een Jari Litmanen van de literatuur. Een geslaagde grap verhaalt het wedervaren van Mario, een auteur die slechts één roman op zijn naam heeft, één die hij in eigen beheer uitgaf. Mario is bediende en leest 's avonds voor aan zijn zieke broer, die zijn bed staan heeft in de warme huiskamer. Die broer heeft echter niet graag dat Mario er altijd zijn literaire kritieken tussendraait, zo kan hij minder genieten van het proza zelf, het mag niet in vraag worden gesteld. Zijn broer vraagt Mario enkel nog uit zijn eigen boek voor te lezen, dan geeft hij geen kritiek. Zo gebeurt.
De plot voert een handelsreiziger op die jaloers is op het zuivere leven van Mario, slank gebleven doorheen de jaren en altijd getooid met een aandoenlijke glimlach. Hij haalt een grap uit, zegt dat een grote oostenrijkse uitgever veel wil betalen voor zijn roman.
Wat hem overkomt, schrijft Mario weg in zijn fabels over mussen. Ik herinner mij één over een man die elke dag brood gooit voor de vogeltjes en gelukkig is als hij de beestjes hun buik rond ziet eten. De mussen van hun kant vinden hun voeder maar een idioot: "elke dag stelen we een brood van hem en hij heeft nog nooit iemand van ons kunnen vangen."

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home