woensdag, mei 03, 2006

Het etationisme zoekt mij

Voor iemand met een afkeer van staatsapparaten, is het geen pretje in België geboren te worden. Ik weet het, het had nog slechter gekund. Ik had in Pyongyang kunnen wonen, en niet in Brussel, maar ala, op 1 mei heb ik mij weer behoorlijk geërgerd. Vicepremier en minister van broting VDB sprak het volk toe:

"Electrabel maakt grote winsten, en dat is slecht. Dat is slecht omdat dat op de kap van de consument gebeurt."

Op twee mei konden we in de krant lezen dat België het enige land is in de EU waar de prijs voor elektriciteit niet steeg sinds 2000. We betaalden in het verleden zeker te veel voor de elektriciteit, en dat was omdat Electrabel gebezigd werd om de gemeentekassen te spijzen. Op 2 mei ook in de krant: Belgische ministers verdienen veel meer dan die van vergelijkbaar kleine landen. Wie maakt hier ongeoorloofde winsten? Hey Freya you must watch the sounds you make.

Soms denk ik dat het etationisme mij wil straffen voor mijn oppositie. Enkele maanden geleden tekende ik bijvoorbeeld in op reverse convertibles met als onderliggende waarde Suez. Op zich moest dat een goeie belegging zijn want het Italiaanse Enel ging prompt bieden op Suez. Maar dat wou de Franse staat niet laten passeren (etationisme is nooit gevaarlijker dan wanneer het samenvalt met nationalisme): het zette ogenblikkelijk een constructie op waarbij Suez en Gaz de France zouden samengaan en te groot worden voor de Italjaanders.
Tot daar aan toe is er niets aan de hand. Het is alleen dat het staatsbedrijf Gaz de France bij de fusie overgewaardeerd wordt, en Suez bijgevolg ondergewaardeerd wordt. Voor 1 aandeel Suez (32€) krijg je een aandeel Gaz de France (28€) plus een uitzonderlijk dividend van 1€.
Verhofstadt zou zwaar op zijn neus moeten zetten in Parijs, omdat de Franse staat ongeoorloofd geld rooft van de vele Belgische beleggers in Suez. Maar hij regeert nu al zeven jaar met de socialisten en wat ooit een fiere liberaal was, is nu niets meer dan een schotelvod.
Ach, misschien komt het Amerikaanse General Electric wel op de proppen met een bod van 35€ op Suez en nemen die enkele bedreven juristen onder de arm. De Franse staat zal direct een toontje lager zingen.

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home