vrijdag, december 07, 2007

Is de Franse cultuur dood?

'Niemand neemt cultuur ernstiger dan de Fransen', schrijft de Parijse correspondent Donald Morrison in Time. Maar de artiesten die ze zelf uitgebreid subsidiëren, beschermen en fêteren, vinden geen weerklank in de wijdere wereld.

Morrison heeft zijn huiswerk gemaakt: jaarlijks worden zo'n twaalf Franse romans uitgebracht in de VS, telde hij, en dertig procent van de verkochte fictie in Frankrijk is vertaald uit het Engels. De duurste Franse artiest van 2006 was Robert Combas, wiens record 7.500 dollar (een goede 5.000 euro) bedroeg, terwijl in datzelfde jaar een werk van de Brit Damien Hirst verkocht werd voor 180.000 dollar (122.000 euro). Om nog te zwijgen over de Franse muziek, die buiten de landsgrenzen volgens Morrison maar één artiest lijkt te hebben, en dat is Johnny Hallyday.

De oorzaak legt hij deels bij de internationale onverstaanbaarheid van het Frans, maar hij suggereert dat ook de vele subsidies de creativiteit afstompen. En er zitten tradities in de weg: Franse schrijvers willen te intellectueel zijn, Franse films bevatten te veel gepraat.

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home