woensdag, september 19, 2007

Frankrijk kende homohuwelijk in 15de eeuw

intrigerend artikel

In het Frankrijk van de late middeleeuwen konden twee mannen op een legale wijze samenwonen als ze verbonden waren door een 'affrèrement', een soort broederschap. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift EOS.

Volgens historicus Alan Tulchin zijn er in het verleden voorbeelden te vinden van wettelijke samenwoning door partners van hetzelfde geslacht. Omstreeks 1400, zo blijkt uit oude documenten, konden in Frankrijk twee mannen, frères of broers genaamd, een specifiek contract met de leefgemeenschap afsluiten om samen een huishouden te starten.

Dat broederschapscontract werd afgesloten bij een notaris en verleende aan beide mannen nagenoeg dezelfde plichten en rechten als in een huwelijk tussen man en vrouw. Het bezit werd gemeenschappelijk en beide mannen werden elkaars erfgenamen. De overeenkomst gold niet alleen voor bloedverwanten, ook mannen die geen familie waren, konden er gebruik van maken.

Als reden voor het samenwonen trof de historicus vaak 'de liefde voor elkaar' aan. 'Of de relaties ook seksueel waren, valt moeilijk te achterhalen. De samenwonende mannen hielden van elkaar en de gemeenschap aanvaardde dat. Wat er vervolgens gebeurde, staat niet in de contracten', zo wordt Alan Tulchin geciteerd in EOS.

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home