eredoctoraat voor Kabila
De Congolese president krijgt een doctoraat honoris causa van de Koninklijke Militaire School (KMS).
Minister van Defensie André Flahaut (PS) verleent een doctoraat honoris causa aan de Congolese president Joseph Kabila. Dat zei hij vrijdag tijdens een bezoek aan Kinshasa, een reis die hij tegen het uitdrukkelijke voorbehoud van de premier ondernam. Het Congolese persbureau APA (Agence Presse Associée) meldde de aankondiging.
Flahaut, die intussen naar Angola doorgereisd was, bevestigde het nieuws gisteren aan het persbureau Belga . Hij zou Kabila voor eind maart uitgenodigd hebben.
Kabila krijgt de eretitel ,,gezien het enorme werk dat zijn land heeft verricht op militair gebied'', aldus Flahaut, die eerder ook zei dat de eretitel un signal fort de contact tussen België en Congo zou zijn.
Flahaut schrijft de beslissing aan de ,,Academische Raad'' van de KMS toe. Maar navraag leert dat de professoren vrijwel unaniem tegen zijn.
In de politieke wereld, ook binnen paars, liepen de reacties van verbijstering tot woede.
Zowel de SP.A-woordvoerder voor Defensie, Dirk Vander Maelen, als de CD&V-kamerfractieleider, Pieter De Crem, reageerde met een verblufte stilte op de vraag om een reactie. Ze wilden eerst zeker zijn of ze wel goed gehoord hadden.
Na navraag noemde volksvertegenwoordiger Vander Maelen het besluit ,,voorbarig'' en hoopte ,,dat men er later geen spijt zal over hebben''.
De Crem sprak van een ,,abusief gebruik'' van een instelling van de Belgische strijdkrachten, die ,,eens te meer misbruikt worden voor de persoonlijke profilering''.
De beslissing gaat niet alleen Flahaut aan, vindt De Crem. ,,Het gaat hier om een uitnodiging en onderscheiding van een buitenlands staatshoofd, en over een land waarvan niemand kan zeggen dat het al gestabiliseerd is''.
Premier Guy Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) zijn bijzonder boos, zo viel in hun omgeving te vernemen. De regering had besloten dat de minister van Buitenlandse Zaken zou uitmaken wanneer en hoe een koningsbezoek aan Congo zou plaatsvinden. Ondertussen moesten alle ministers terughoudendheid betrachten en niet de indruk geven dat België zich er bemoeide met de regeringvorming.
Flahaut reisde toch naar Congo en ging daarna ook in Angola verklaringen afleggen namens België.
Opvallend was hoe de diverse bronnen, boos of gelaten, toegaven dat de premier geen enkele controle heeft op de PS-minister, die een lange reeks omstreden beslissingen en blunders op zijn naam heeft.
,,Ik heb de indruk dat de regering inzake Flahaut gewoon de rol heeft gelost'', zei De Crem. ,,Maar voor de buitenwereld is en blijft hij de minister van Defensie en hij zadelt ons land op met een groot geloofswaardigheidsprobleem.''
Het KMS verleent sinds drie jaar doctoraten. Twee gaan in de lente naar wetenschappers, en één politiek eredoctoraat wordt uitgereikt in september, bij het begin van het academisch jaar.
De vorige laureaat was de Franse minister van Defensie, Michèle Alliot-Marie. Volgens De Crem wordt het eredoctoraat nu gedevalueerd.
Ook verscheidene andere gesprekspartners verwezen naar het recente geweld in Bas-Congo, waar 143 doden vielen, en naar de twijfelachtige aanstelling van Kabila-gezinde gouverneurs in provincies waar de president geen meerderheid gehaald had.
0 Reacties: