zaterdag, oktober 14, 2006

Een jaar blunders, missers en pijnlijke onthullingen

De ,,rekenfout'' van de fiscus en de mislukking van de vastgoedoperatie met Cofinimmo zijn niet de enige missers van minister van Financiën Didier Reynders (MR). Een losse greep uit dossiers waarmee hij het voorbije jaar de krant haalde.


12 oktober 2006 De Raad van State schorst de beslissing van de ministerraad om het beheer van de staatsbevak toe te wijzen aan Cofinimmo. Met die bevak wilde de regering 67 overheidsgebouwen te gelde maken.

Volgens de Raad van State heeft de regering de toekenning aan Cofinimmo onvoldoende gemotiveerd.

Door de beslissing van de Raad van State loopt de regering 592 miljoen euro inkomsten mis in 2006.

11 oktober 2006 : De Oeso maakt bekend dat de totale belastingdruk in België vorig jaar licht gestegen is. België blijft, ondanks de doorgevoerde belastingverlaging waar Reynders graag mee uitpakt, na Zweden en Denemarken het Oeso-land met de zwaarste belastingdruk. Vooral de inkomstenbelastingen (personen- en vennootschapsbelasting) zijn fors gestegen.

:

14 september 2006 Het Rekenhof publiceert een vernietigend rapport over de verkoop van vastgoed door de Regie der Gebouwen. Acht van de 33 verkooptransacties in de periode 2000-2004 waren onrendabel voor de overheid: de verkoop gebeurde zo overhaast dat de regering de gebouwen zelf terug moest huren om haar ambtenaren toch nog onderdak te bieden. Van één gebouw werd de verkoopprijs opgesoupeerd door drie jaar huur.

Van de 25 andere dossiers was geen kosten-batenanalyse gemaakt, zodat het Rekenhof niet kon inschatten of ze rendabel waren.

:

12 september 2006 De fiscale administratie heeft de belastinginkomsten voor dit jaar met 883,6 miljoen euro overschat. Die bekendmaking zet de hele begroting op de helling.

Reynders deelt enkele weken later, na een intern onderzoek bij de fiscus, mee dat er geen sancties komen, omdat de fout ,,niet intentioneel'' was.

:

14 juni 2006 De Unizo vraagt uitstel van de uiterste datum voor de belastingaangifte omdat veel zelfstandigen hun aangifteformulier nog niet gekregen hebben. Volgens de administratie zijn de laatste formulieren verstuurd op 7 juni. Dat is, volgens de normale regels, te laat: de aangiftes moeten binnen zijn op uiterlijk 30 juni, en de belastingplichtige moet over minstens vier weken beschikken om zijn aangifte in te vullen.

Toen Reynders in april de aangiftedatum had uitgesteld tot 19 juli, beweerde hij bij hoog en bij laag dat dat niet was omdat er vertraging was bij de verzending van de aangifteformulieren.

Het is inmiddels van 2002 geleden dat de uiterste datum voor de belastingaangifte níet uitgesteld werd.

:

28 april 2006 In deze krant raakt bekend dat de fiscus een beroep heeft gedaan op een privéfirma (Kluwer Software) om het online berekeningsprogramma voor Tax on Web, de elektronische aangifte, te leveren. In 2005 was dat programma immers veel te laat klaar, en men wil het zekere voor het onzekere nemen.

:

27 april 2006 Het Rekenhof luidt de alarmbel over de werking van de fiscale opsporingsdiensten, waar onder meer een schrijnend personeelstekort zou heersen. Reynders beweert dat het rapport gedateerd is, maar in een update krijgt het parlement te horen dat de toestand nauwelijks verbeterd is. Zo is bijna het voltallige personeel van de Brusselse opsporingsdienst bezig met alleen maar het ingewikkelde toezicht op het nieuwe casino van Brussel.

:

30 maart 2006 In 2005 hebben 38.950 bedrijven geen belastingaangifte ingediend, antwoordt Reynders op een parlementaire vraag. Dat is meer dan één op de tien bedrijven van de 350.000 ondernemingen die een aangifteformulier kregen. Daarbovenop deden ook nog eens 21.692 zelfstandigen geen aangifte.

Bedrijven die geen aangifte doen, worden ambtshalve belast: de fiscus maakte een raming van hun inkomsten. Omdat dat systeem omslachtig is en lang duurt, kan de fiscus sinds kort ook een forfaitaire aanslag vestigen. Het forfaitaire minimuminkomen van een bedrijf is daarbij vastgelegd op 9.500 euro. In hoeverre dat systeem al wordt toegepast, kon Reynders niet zeggen in het parlement.

:

maart 2006 De fiscus heeft nog maar 270.000 dossiers afgehandeld van de ongeveer 800.000 die een jaar eerder waren ingediend door particulieren die onterecht betaalde beurstaksen terugvorderden. Ze konden dat doen na een arrest van het Europees Hof van Justitie.

In de 270.000 dossiers die eind maart waren afgehandeld, had de fiscus al 65 miljoen euro terugbetaald. Een extrapolatie leerde dat de totale kostprijs van de operatie dus zou kunnen oplopen tot 230 miljoen euro.

:

27 februari 2006 In deze krant verschijnt een interview met Jean-Marc Delporte, het hoofd van de belastingadministratie. Daarin vertelt hij dat er nauwelijks nog gecontroleerd wordt bij de fiscus: de prioriteit gaat naar de inkohiering, zeg maar de belastingberekening en -inschrijving. ,,We staan dit jaar met de rug tegen de muur'', zegt hij.

Hij vertelt dat de fiscus, om sneller te kunnen werken, een aantal ,,filters'', die automatisch moeten controleren op fouten, ,,vereenvoudigd'' heeft. Die maatregel blijkt later, in september, de oorzaak te zijn van de overschatting van de inkomsten met 883 miljoen euro (zie hierboven). Delporte zegt in het interview ook dat het belastingsysteem volgens hem veel te complex is, en dat de berekeningen met het jaar ingewikkelder worden. ,,Het is toch niet normaal dat Jan met de pet zelf zijn belastingberekening niet kan maken'', aldus Delporte.

:

12 februari 2006 De fiscus heeft een paar duizend foutieve belastingafrekeningen - in het voordeel van de belastingplichtigen - gestuurd aan particulieren. De fout wordt rechtgezet met een brief dat er een fout gebeurd is, waarna een nieuw aanslagbiljet volgt.

:

november 2005 De fiscus kan nog niet beginnen met de berekening van de belastingaanslagen, hoewel alle aangiftes op uiterlijk 31 augustus binnen moesten zijn. Reden: het berekeningsprogramma is nog niet klaar. Het is door die vertraging dat de belastingadministratie in 2006 nauwelijks tijd heeft om controles uit te voeren (zie hierboven) .

Van onze redactrice Karin De Ruyter

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home