zondag, september 17, 2006

Hardwerkende Vlaming versus flierefluitende Waal

leuk artikel uit de Volkskrant:

Er is niks mis met hard werken, als er ook eens wat rustiger periodes tegenover staan. Maar de uitdrukking 'de hardwerkende Vlaming', die in Vlaanderen te pas en te onpas als staande uitdrukking wordt gebruikt, stuit me toch tegen de borst.

foto Het begrip is min of meer opgeëist door de VLD, de liberale partij van de Belgische premier Guy Verhofstadt. 'Wie hard werkt moet vooruitgaan' was dit voorjaar de slogan op tweehonderd billboards van de VLD in Vlaanderen. De gedachte is dat mensen die hard werken voor hun geld (lees: een baan hebben) het meeste respect verdienen en zeker niet gepest moeten worden met nadelige fiscale maatregelen. Integendeel, liefst.

Er is niets mis met loon naar werken. Maar tegenover het opgeroepen beeld van de brave, hardwerkende Vlaming lijkt de flierefluitende Waal te staan. De Bourgondische, Franstalige landgenoot is volgens de Vlaamse vooroordelen liever lui dan moe en vindt het prima om generatie na generatie werkloos te zijn en bij Vadertje Staat steun te trekken – op kosten van het rijke Vlaanderen, ook dat nog eens!

Natuurlijk, de VLD'ers zullen heus niet hardop zeggen dat die associaties daadwerkelijk achter hun campagne zitten. Maar ik moet toegeven dat ze misschien niet eens helemaal ongelijk hebben.

Kijk maar eens naar de grote regionale verschillen in de Belgische werkloosheidscijfers: in Wallonië en Brussel zijn ruim twee keer zo veel mensen werkloos als in Vlaanderen, met uitschieters tot 40 procent in sommige wijken van industriesteden als Charleroi en Luik.

De Waalse economie is tot op de dag van vandaag de slag nog niet te boven geraakt van de gesaneerde staalindustrie en de verdwenen steenkolenmijnen. Het opleidingsniveau ligt er een stuk lager. Het Marshallplan voor Wallonië, een vierjarenplan dat de Waalse regering dit voorjaar heeft ingezet, moet zijn eerste vruchten nog gaan afwerpen.

Ook vond ik een onderzoek terug, weliswaar alweer uit 2001, dat het clichébeeld over de Walen bevestigt. Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) werken Vlamingen gemiddeld meer, terwijl Walen van een langere nachtrust genieten. Bij het onderzoek naar tijdsbesteding onder 8382 Belgen tussen de 12 en 95 jaar bleek dat Vlamingen wekelijks gemiddeld 37 uur en 27 minuten besteden aan loonarbeid en huishoudelijk werk. In Brussel is dat 34,42 uur; in Wallonië 34,48 uur.

Het verschil bewezen?

Misschien, want er valt natuurlijk wel iets af te dingen op die cijfers. Als de werkloosheid in een regio vele malen hoger is, zal de totale werklast vanzelf lager uitvallen. Dat zegt nog niets over de volksaard.

Ook opmerkelijk: de verschillen tussen Vlamingen en Walen zijn kleiner dan die tussen man en vrouw. Vrouwen werken meer uren per week en dat had de VLD ook goed gezien. De hardwerkende Vlaming op de posters was een dame.

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home