zaterdag, juli 01, 2006

De Bakongo van Angola, Congo-Kinshasa en Congo-Brazzaville

Congo, de twee landen en de rivier, werden genoemd naar het koninkrijkje dat de Portugese ontdekkingsreizigers aan de kust aantroffen. Nu wil dat volk terugkeren naar zijn geschiedenis:

De Congolese politie heeft 15 betogers doodgeschoten in de havenstad Matadi en verloor zelf 3 man.
De doden vielen tijdens een betoging van leden van Bundu dia Kongo, een anti-westerse religieuze beweging die probeert opnieuw aan te knopen met de wortels van de Kongo-cultuur. Volgens de VN zouden ze leden van de militaire politie aangevallen hebben, waarna die terugschoot.

De doden vielen op de tweede dag van de officiële verkiezingscampagne. Op 30 juli vinden in Congo parlements- en presidentsverkiezingen plaats. De gebeurtenis in Matadi is het eerste zware incident en viel niet toevallig op 30 juni, de dag waarop de overgangsperiode normaal had moeten aflopen. Volgens de Bundu dia Kongo is er nu in Congo geen officieel gezag meer en is het moment gekomen om de controle over de provincie Bas-Congo over te nemen.

De Bundu dia Kongo staan sterk in de provincie Bas-Congo, waar de Kongo een meerderheid vormen, maar ook in de hoofdstad Kinshasa. ,,Het is één van die bewegingen van de Bakongo die willen terugkeren naar de inheemse tradities van het voormalige Kongo-koninkrijk'', zegt Congo-kenner Erik Kennes van het Afrika-instituut in Tervuren.

,,Ze willen alle Bakongo mobiliseren, over de grenzen heen, en hen zuiveren van de westerse invloed én de invloed van andere stammen.'' ,,Ze vallen geregeld politiemannen, soldaten en personeel van overheidsinstellingen aan die van buiten de provincie komen'', zegt Jérome Bonso van de ngo Linelit in Kinshasa. Hun absolute droom bestaat erin alle Kongo in Congo, Angola en Congo-Brazzaville opnieuw te verenigen in één koninkrijk.

Hoeveel leden de Bundu dia Kongo telt, is niet bekend. ,,De Bakongo-beweging vormt potentieel een bedreiging voor de regering in Kinshasa, meer dan welke gewone politieke partij ook'', aldus Kennes. ,,De mobiliseringskracht van dit type politiek-religieuze bewegingen is groot.''

Het verklaart waarom het regime van president Kabila in december 2002 25 leden van de Bundu dia Kongo liet berechten en in 2004 Abdoulaye Yerodia Ndombasi benoemde tot één van de vier vice-presidenten. Yerodia is zelf een Kongo en ,,moet de Kongo-bewegingen ervan proberen te overtuigen president Joseph Kabila te steunen'', aldus Kennes.

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home