maandag, mei 22, 2006

Vermassen en De Gucht

Vorige week was er vreugde in mijn huiskamer. Strafpleiter Jefke Vermassen lukte het om het bakkes van het Vlaams Belang een paar stevige toeken te verkopen. De kracht van Vermassen kwam voor een groot deel van de ouders van het vermoorde meisje, mensen die geen viertalige persconferentie in hun voortuin verzorgden maar op de achtergrond bleven en subtiel de poster van het Belang neerhaalden.

"Ho maar", moet De Gucht gedacht hebben. "Het is al van Balkenende lijkt een beetje op Harry Potter dat ik nog een van mijn analyses op de wereld losgelaten heb." En ja, we hadden weer prijs: het zijn nu de kiezers van het Vlaams Belang die voor het racisme verantwoordelijk zijn!

Vooreerst kan men zich afvragen: stemmen de mensen voor het Belang om aan te geven dat de vreemdelingenproblematiek niet goed aangepakt wordt, of uit racisme? Ik laat die vraag even liggen. Ik keer terug naar Zwarte Zondag, de eerste keer dat we verbaasd keken naar de kiesuitslag van het Vlaams Blok. Dat is ondertussen 15 jaar geleden. 15 jaar lang heeft men al veel gepraat over hoe het Blok ingedijkt moet worden, 15 jaar lang is ongeveer geen enkel immigratieprobleem opgelost.

1. Een asielprocedure sleept nog altijd jaren aan. Heeft een overheid die er niet in slaagt om een dossier binnen een redelijke termijn af te handelen, het recht een gezin dat zich hier nestelde eruit te gooien? Natuurlijk niet.

2. De overheid slaagt er nog altijd niet in de asielzoekers op een menswaardige manier te huisvesten. Erger nog: veel huisjesmelkers worden door de overheid (in zijn gedaante van lokale ocmw's) betaald voor hun krotten. Betaal jij graag belastingen om huisjesmelkers te sponseren?

3. Je kiest voor een humanitaire immigratie, of een economische. Wij opteerden voor een humanitair stelsel, en daar valt ethisch veel voor te zeggen, op papier althans. Alleen is de meerderheid van de asielzoekers hier niet omdat ze verjaagd werden in hun land. Je krijgt economische vluchtelingen die zich moeten verkleden als humanitaire, meestal niet die economische vluchtelingen waar onze economie om vraagt. Deze tegenstrijdigheden maken de integratie niet eenvoudig.

4. In ons land vertoeven om en bij de 200.000 illegalen. Als je op straat 50 mensen ziet, dan is er een illegaal bij, iemand die zich qua inkomen, opleiding, gezondheidszorg ... haast niet kan integreren. Het heeft niet veel zin om wetten aangaande immigratie te stemmen als de politie er niet voor zorgt dat die een beetje nageleefd worden.

Kiezers worden niet geboren als racisten. Als sommigen het geworden zijn, dan is het niet omdat de ijscowagen te veel lawaai maakt, zoals Karel beweert, maar omdat politici - en, god, wat hebben we er veel in België - weinig klaarmaakten.

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home