zondag, december 18, 2005

Moet er nog neokolonialisme zijn?

Waarschijnlijk betaalt u ook graag belastingen (nou ja) als het geld gebezigd wordt voor steun aan de Derde Wereld. Om de Congolese militairen in het lijntje te doen lopen en hen te doen ophouden de plaatselijke bevolking te ambeteren betalen we bijvoorbeeld de soldij van die bruine mannen in het groen. Allemaal goed en wel, probleem was dat dit geld nooit bij de simpele soldaat terecht kwam. Die bleef geld en voedsel van de bevolking opeisen (als het daar bij blijft) en bleef beschikbaar voor de eerste de beste broodheer die zich aandient. Uw zuurverdiende centen verdwenen in de zakken van een of andere Congolese poeftie die zich met de titel van minister of kolonel tooit.

Deze perversie is gelukkig stopgezet. De westerse landen gaan zelf een systeem opzetten voor de uitbetaling van de Congolese militairen. Voeg daaraan toe dat de VN-missie in Congo, de Monuc, al meer overheidstaken uitoefent dan de Congolese staat of wat daarvoor doorgaat, en dan kom je tot de vaststelling dat het neokolonialisme daar is. We durven het enkel nog niet zeggen. Maar gelukkig zijn we af van de oplossingen ala Bono, een idiote kwijtschelding van schulden van de Derde-Wereld-landen.

Het referendum in Congo was overigens niet zo een succes als de meeste kranten laten uitschijnen. Gelukkig is er nog Het Volk.

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home