woensdag, december 07, 2005

Kabila de populairste volgens nieuwe enquête

In landen met een moeilijk politiek klimaat wint de zittende president meestal de verkiezingen. Louis Michel (als minister van Buitenlandse Zaken) moet dat geweten hebben toen hij aan de kar trok om Joseph Kabila president te maken van het overgangsregime. Joseph Kabila was de protégé van Forrest, de Belgische zakenman in Congo met wie verschillende liberale prominenten nauwe vriendschapsbanden onderhouden (Chevalier is alle schaamte al lang voorbij). Betaalde vriendschapsbanden welteverstaan. Dat het voor Michel een financiële nuloperatie betrof, weiger ik te geloven. Forrest zelf vaarde alleszins wel bij de concessies die Kabila hem toekende.

Hoe dat komt dat een zittend president de verkiezingen wint? Of de uitslag wordt gefraudeerd, of de media is in handen van de president, of de oppositie wordt geïntimideerd, of een combinatie. De verkiezingen in Congo zullen niet gefraudeerd moeten worden. Uit een nieuwe enquête in hoofdstad Kinshasa blijkt dat Kabila kan rekenen op 28% tegen 22,5% voor Tshisekedi. Verder komt er niemand boven de 10% uit. Tshitshi's UDPS blijft wel de grootste partij.

De media-controle van Kabila werpt vruchten af. Elke dag verschijnen doldwaze hagiografische geschriften in de pers. In een bepaalde Congolese stad werd mobiel bellen mogelijk "dankzij Kabila" terwijl het gewoon een operator was die zijn netwerk verder uitbreidde. De foto's die je op het web vindt tonen een Kabila vanuit kikvorsperspectief (ik vond nog een oude, zie hiernaast). Een andere techniek van Kabila is het inschakelen van de charismatische priester-managers van privé-kerken in het land. Zij vertellen hun gelovigen dat Kabila een zegen is voor het land.

Van Kabila zijn we nog niet af. Hij bestaat het niet even lang aan de macht te blijven als Mobutu (32 jaar), daarvoor is hij veel te dom. Maar de volgende jaren blijft hij nog wel even op zijn stoel.

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home