woensdag, november 09, 2005

Wij maken revolutie

In Georgië hebben ze Shevernadze van de troon gekregen, in Oekraïne Koetsjma, laat ons nu proberen Alijev weg te krijgen, moeten ze in Azerbeidjan denken. We kunnen de volgende dagen volgen of het lukt.

En als hun opzet slaagt, wat dan? Joeshenko, aanvankelijk gesteund door het westen en in een tweede fase ook door de enkele overlopende oligarchen uit Oekraïne, bakte er niets van. Saakasvili brengt het er voorlopig beter van af in Georgië, al is zijn parcours evenmin onbesproken, net als dat van de Peruviaanse oppergaai, Toledo, die weinig succes boekte tegen de nog steeds machtige clan van Fujimori. In Armenië doet de bevolking geen moeite, ze beseffen daar dat de oppositie even rot is.

Voor het westen is het belangrijk dat Azerbeidjan uit de invloedsfeer van Rusland blijft want vanuit hoofdstad Bakoe vertrekt er een gloednieuwe pijplijn die olie uit de Kaspische zee zonder bemoeienis van Poetin naar Europa brengt. Ik kan me dus inbeelden dat de onrust in Azerbeidjan een ongunstig effect heeft op de olieprijzen.

Wat mij betreft kan de olieprijs niet hoog genoeg zijn. Moesten de niet-automobilisten even assertief zijn als de niet-rokers, we zouden weer kunnen ademen in de steden.

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home