donderdag, maart 17, 2005

Turkije opent Armenië-archief

Genocide of niet, dat is de vraag. Armeniërs beweren dat 1,5 miljoen van de 2 miljoen van hun mensen in Turkije ten tijde van de Eerste Wereldoorlog door de Turkse staat om het leven zijn gebracht. Ze noemen dat een regelrechte genocide. Zowel de cijfers als de toedracht wordt door de Turkse overheid ontkend.
De Turken zijn niet de enigen die dat doen; de gebeurtenissen tussen 1915 en 1923 zijn internationaal niet erkend. En historici discussiëren nog steeds over wat zich afgespeeld heeft in die periode. Cruciale bronnen, namelijk die van de Turkse overheid, bleven gesloten. En daar komt verandering in. Erdogan belooft transparantie.
Of nog geen bronnenmateriaal weggemaakt is - zoals Leopold II zijn Congo-files verbrandde - is een andere vraag. Maar het ziet er toch naar uit dat Erdogan de geest van de Jonge Turken, nog altijd sterk vertegenwoordigd in Turkije via het leger, wil bestrijden. Want het waren deze nationalisten die bloed aan hun handen hebben.
Grappig ook is dat de tragische gebeurtenissen als genocide in Frankrijk erkend zijn. Ik weet niet hoe dat juist juridisch zit, maar maakt de Turkse staat (een toekomstig EU-lid?) zich volgens de Franse wetten niet schuldig aan negationisme?

0 Reacties:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home